Utrustningslista

Utrustningen varierar självklart beroende på hur länge du skall vandra. Det är bra att noga tänka igenom vad du tar med dig. Det kan vara långt emellan möjligheterna att införskaffa sådant man saknar.

Tips för en dagsvandring:
Kängor eller bekväma skor, kanske stövlar om det har regnat och är vått i markerna. Tänk på att de skall vara väl ingångna så att du inte får skav. Fötterna kan lätt svullna om man går länge så ta gärna ett par stora skor eller kängor och två par strumpor.
Regn-/vindjacka (kombinerad)
Gärna en extra tröja som fungerar som förstärkningsplagg och/eller för extra värme när du tar rast. I övrigt kläder efter väder
Dagsryggsäck 20-30 liter, gärna med möjlighet att fästas runt midjan så att en del av tyngden hamnar på höfterna
Sitt/liggunderlag
Termos med kaffe eller varmvatten till te eller soppa
Matsäck för dagen
Plåster
Plastpåse till sopor
Stav eller stavar
Kamera
ev Kikare
Etappbeskrivning, finns på hemsidan
ev badkläder och handduk
Solkräm om solen är stark
Glöm inte vattenflaskan, gärna två flaskor à 5 dl.

Skall du tillbringa flera dagar på leden, titta på tipsen nedan:

Skor:
Vandringskängor eller bekväma skor som står emot väta. Gärna höga så att du får stöd för vristen. Tag gärna med ett par extra skor, t.ex. grova sandaler att använda på kvällar.

Ryggsäck:
Bekväm ryggsäck, 45-65 liter. Man brukar säga att ungefär 10% av din kroppsvikt är lagom. Det gäller att packa lätt. Ryggsäcken skall ha breda, stadiga axelband och ett brett, bekvämt avbärarbälte. Det är bra med lättåtkomliga fickor utanpå ryggsäcken för vattenflaska, kamera etc. Om ryggsäcken inte har regnskydd, så kan du packa dina saker i en eller helst flera vattentäta plastpåsar inuti ryggsäcken. Ett tips när du packar ryggsäcken är att rulla kläderna. Det är bra att tänka på att försöka packa de tunga sakerna närmast ryggen.

Kläder:
Ett ombyte underkläder samt tunn t-shirt. Det finns möjligheter att tvätta på övernattningsställena. Kläder av tunn merinoull kapslar in fukt och håller huden torr samtidigt som de isolerar både mot kyla och mot värme.
En långärmad tröja att ta till vid kyligare väderlek eller när du tar paus så att du inte blir kall. Gärna också den av merinoull eller fleece.
Långbyxor, snabbtorkande. Gärna av s.k. zip-off modell, långbyxor och shorts i samma plagg. Om du tycker att dragkedjorna skaver tar du med ett par snabbtorkande shorts. Tänk på att byxorna skall vara luftiga och bekväma att vandra i.
Strumpor: Det är viktigt att även strumporna är ingångna så att du inte får problem med att veck eller sömmar som skaver. För att undvika skoskav kan man ha ett par tunna ullstrumpor eller nylonstrumpor närmast foten samt ett par lite kraftigare ullstrumpor/vandringsstrumpor utanpå. Det är praktiskt med 3 ombyten så att du kan byta mitt på dagen, tvätta två uppsättingar när du kommer fram och ha ett par att ta på dig på kvällen.
Vindjacka eller Softshellsjacka, snabbtorkande
Regnställ, byxor och jacka eller regnponcho som även täcker ryggsäcken.
Ev badkläder

Övrigt:
Stav eller stavar
Hatt eller keps till skydd mot sol och regn
Vattenflaskan är viktig. Minst en liter vatten behövs, gärna i två mindre flaskor så att du kan fylla på den ena när den tagit slut.
Tandborste, tandkräm, tvål (för tvätt av dig själv och kläder), handduk av t ex tunn frotté eller siden, övriga hygienartiklar. Glöm inte en skön fotkräm. Fötterna behöver lite extra omsorg på kvällen. Solkräm och myggmedel är också bra att ha med.

Andra praktiska saker att ha med:
Tunn synål och tråd. Oumbärligt vid vattenblåsor. Eftersom du förmodligen vill fortsätta att vandra även om du fått blåsor är det bra att punktera dessa innan du sliter hål på huden. Det gör du enklast med en tunn synål med tråd i. Sy rakt igenom blåsan och låt tråden sitta kvar tills blåsan torkat. På detta sätt kan vätska tränga ut utan att blåsan täpps till igen.
Silvertejp är också bra att ha med, om du behöver laga t ex ryggsäck eller regnställ. Rulla av några varv runt en shampoflaska e. dyl.
Etappbeskrivningar, finns på hemsidan
Tunt anteckningsblock och penna
Mobiltelefon, Kamera, ev kikare